Reisinfo
Dag tot Dag
Informatiedagen
Reis boeken

Praktische info Malawi en Zambia

Bagage

Voor deze reis adviseren wij lichtgewicht informele kleding, die het hele jaar door kan worden gedragen. Voor de ochtend, de avond, nachtelijke game drives en voor de winter kunt u het beste een trui of jas, handschoenen en een muts meenemen. Neem tijdens een safari zo min mogelijk kleding mee en kies voornamelijk neutrale en natuurlijke kleuren, zoals khaki, bruin- en groentinten. Een zonnehoed of pet, een zonnebril, zonnebrand en een anti-insecten middel zijn onmisbaar. Wij raden u aan het dragen van badmode te beperken tot de stranden en badplaatsen.

Eten en drinken

Ons advies is om buik- en darmproblemen zoveel mogelijk tegen te gaan, uitsluitend water uit flessen te drinken. Gebruik geen ijsklontjes, eet geen rauwe groentes en salades en drink regelmatig Cola. Dit alles onder het motto: voorkomen is beter als genezen!

Fooien

De vraag of u wel of geen fooi geeft en hoeveel is altijd lastig te beantwoorden in het buitenland. Hierbij geven wij enkele algemene richtlijnen:

Het is in Malawi gebruikelijk gidsen een fooi te geven bij uw vertrek. Een fooi van $5-$10 per dag per persoon aan het einde van de safari is gebruikelijk als de service goed is geweest. Een drager van uw bagage kunt u $1-$2 geven. In hotels, bars en restaurants worden geen service bedragen opgenomen op de rekening en is, bij goede service, kunt u als richtlijn een fooi van 10% aanhouden.

In safari kampen van Zambia is het geven van een fooi niet verplicht. Als u vindt dat een gids goede service heeft geboden dan kunt u een fooi van $5-$8 per dag per persoon overwegen aan het einde van uw verblijf. Een drager van uw bagage kunt u $1-$2 geven. Hotels, bars en restaurants zetten meestel een service bedrag op de rekening. Als dit niet het geval is, kunt u als richtlijn, bij goede service, een fooi van 10% aanhouden.

Fotografie

Als u mensen wilt fotograferen of filmen raden wij u aan altijd toestemming te vragen van diegene die u wilt vastleggen. Het is raadzaam het fotograferen of filmen van militaire objecten achterwege te laten.

 Geld

Malawi

De munteenheid in Malawi is de Kwacha (MWK). 1 Kwacha wordt opgesplitst in 100 Tambala. De belangrijkste buitenlandse valuta (US Dollar, het Britse Pond en de Euro) en Traveller Checques worden op veel plaatsen geaccepteerd. Wij raden u aan uitsluitend bij officiele instanties uw buitenlandse valuta te wisselen voor Kwacha. U kunt onbeperkt buitenlandse valuta invoeren in Malawi, maar u mag maximaal MK3.000 uitvoeren. Een indicatie van de wisselkoers (2015): MWK1000= € 2,10.

Zambia

De munteenheid in Zambia is de Kwacha (ZMW) die bestaat uit de volgende bankbiljetten: ZMWK2, ZMW5, ZMW10, ZMW20, ZMW50 en ZMW100. Het muntgeld bestaat uit 5, 10 en 50 Ngwee en ZMW1. U kunt onbeperkt buitenlandse valuta invoeren in Zambia, mits u dat bij aankomst in Zambia heeft aangeven middels een “currency declaration form”. De meeste hotels, restaurants, reis organisaties en grotere winkels accepteren Credit Cards. Bij de meeste grotere banken kunt u Kwacha opnemen met uw Credit Card. Standard Chartered, Stanbic en Barclays Banks hebben pinautomaten waarbij u met uw Visa Credit Cards Kwacha kunt opnemen. Een indicatie van de wisselkoers (2015): ZMW100 = €12

Wij adviseren een bedrag aan USDollars en/of Euros mee te nemen. Mochten pinautomaten en/of het credit cards verkeer niet werken kunt u altijd terugvallen op valuta die u bij zich heeft.

Als u US dollar biljetten meeneemt, zorg dan voor dollars van recente datum. Bij banken en in sommige lodges worden US Dollar biljetten van vóór 2005 niet geaccepteerd.

Gezondheid

Pootje baden en/of zwemmen in stilstaand water in Malawi en Zambia en in sommige delen van het meer van Malawi is niet aan te raden in verband met het risico op Bilharzia. In de buurt van de belangrijkste strandhotels aan het meer van Malawi is het risico op Bilharzia te verwaarlozen. Malawi en Zambia zijn gebieden met een hoog risico op AIDS.

Klimaat

Malawi
Het klimaat in Malawi varieert van koel in de hooglanden tot warm rond het meer van Malawi. De winter, van mei tot juli is droog en de nachten kunnen fris zijn, met name in de hooglanden. Het regenseizoen loopt van november tot maart. Rond het meer van Malawi, in de winter, is het klimaat bijzonder droog met een aangename koele bries.

Zambia
Hoewel Zambia in de tropen ligt, wordt, door de hoogte van het plateau, het klimaat zelden onaangenaam warm behalve in de valleien. Er zijn drie seizoenen: de koele, droge winter van mei tot september, het warme, droge seizoen in oktober en november en het regenseizoen van december tot april.

Paspoort

Malawi
Voor Malawi moet uw paspoort moet nog minstens 3 maanden geldig te zijn na uw geplande uitreisdatum.

Zambia
Voor Zambia moet uw paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn na uw geplande uitreisdatum.

(zie visum)

Reisapotheek

Wij raden u aan het volgende mee te nemen: paracetamol, aspirine, pleisters, jodium of een flesje puur alcohol, antidiarreetabletten, ORS tegen uitdroging, antimuggencrème, zonnebrandcrème, lippencrème, een pincet en een schaar.

Reisverzekering

Voor deze reis stellen wij een reisverzekering verplicht. Bij een groepsreis is een verzekering extra belangrijk omdat een ongeval of ziekte niet alleen voor u bijzonder vervelend is maar ook voor de rest van de groep gevolgen kan hebben.

Wij adviseren u uitdrukkelijk ook een annuleringsverzekering af te sluiten.

Reisgidsen en kaarten

Wilt u een reisgids of kaart van Malawi of Zambia? Neem dan een kijkje in onze webshop bij Malawi en/of Zambia of kom langs in de Op Reis winkel in Lisse.

Reispapieren

Neem ook een digitaal dossier mee op reis. Scan uw paspoort, e-tickets en andere belangrijke reispapieren en mail deze naar uw eigen emailaccount. Op deze manier heeft u altijd kopieën van belangrijke documenten bij de hand.

Taal

Engels is de officiële taal in Malawi en Zambia.

Telefoon & Internet

Het mobiele telefoon netwerk van Malawi en Zambia heeft een redelijk goede dekking, vooral langs de doorgaande wegen en in de grotere steden. SIM kaarten voor de lokale mobiele operators zijn gemakkelijk verkrijgbaar, relatief goedkoop en makkelijk in gebruik. Hetzelfde geldt voor mobiele internet providers. De meeste hotels en lodges zijn gemakkelijk bereikbaar via e-mail. In de grotere steden zijn diverse internet cafés.

Tijdsverschil

De tijd in Malawi en Zambia is GMT+2, hetzelfde als in Nederland in de zomertijd. In Malawi en Zambia kent men geen zomer en wintertijd en daarom is het in de winter in Malawi en Zambia 1 uur later. In de zomer is er geen tijdsverschil.

Vaccinaties

Voor Malawi en Zambia heeft u vaccinaties nodig. U kunt informatie vinden op websites zoals: Vaccinatie op reis, Thuisvaccinaties, LCR, of informeer bij de GGD of uw huisarts.

In Malawi en Zambia bestaat het risico van malaria dus raden wij u aan passende voorzorgsmaatregelen te treffen. De muggen die malaria kunnen overbrengen zijn vooral actief na zonsondergang en voor zonsopgang. Ons advies is gedurende deze periode bedekkende kleding te dragen in een lichte kleur, altijd onder een muskietennet te slapen, uw onbedekte huid in te smeren met DEET en muggenverdelger te gebruiken in uw slaapvertrek. Wij adviseren u ruim voor uw vetrek uw huisarts of GGD te raadplegen voor een medisch advies.

Veiligheid

Malawi en Zambia worden beschouwd als veilige landen voor toeristen. Maar net als overal ter wereld is het aan te raden in de grotere steden geen zaken mee te nemen die u niet direct nodig heeft, zoals paspoort en vliegtickets. Neem zo min mogelijk geld mee en maak waar het kan zoveel mogelijk gebruik van de kluis in uw hotel of lodge.

Visum

Malawi
Indien u in het bezit bent van een Nederlands paspoort heeft u visum nodig. Uw paspoort moet nog minstens 3 maanden geldig te zijn na uw geplande uitreisdatum. Het visum is aan te vragen bij de ambassade in Brussel of bij aankomst op het vliegveld. De kosten bedragen ca. US$ 75 per entry.

Zambia
Indien u in het bezit bent van een Nederlands paspoort heeft u een visum nodig. Uw paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn na uw geplande uitreisdatum. U kunt uw visum aanvragen bij de Zambiaanse Ambassade in Brussel, via het CIBT en bij aankomst op het International vliegveld van Lusaka. Bij aankomst in Lusaka kost het visum ca. US$ 50 pp.

Wij adviseren u voor uw vertrek te checken of er veranderingen zijn opgetreden in het visum beleid van beide landen. Ook als u niet beschikt over een nederlands paspoort raden wij u aan het visum beleid te checken. U kunt dit doen bij de Ambassade van Malawi en/of de Zambiaanse Ambassade of op de website van het CIBT (www.cibt.nl)

Voltage

In Malawi is het voltage 220/240. U heeft in Malawi en Zambia vierkante drie-pins stekkers nodig, het “Britse type”. Wij raden u aan een wereldstekker mee te nemen.

Websites

Wilt u meer weten over Malawi en Zambia? Op de volgende websites vindt u interessante informatie:

www.visitmalawi.mw

www.malawitourism.com/

www.world-birds.com/vogels/a/malawi

www.zambiatourism.com

www.world-birds.com/vogels/a/zambia

Bestemmingen